Stigs Konditori försvarade sin titel – Stans bästa

Stigs Konditori försvarade sin titel

Det var en hård kamp men när dammet, eller kanske florsockret, lagt sig stod det klart att Stigs Konditori i Gullringen för andra året i rad vunnit titeln Stans Bästa Semla. Förra året sattes Gullringen verkligen på kartan i och med att Stigs Konditori tog hem segern och nu när trofén får stanna kvar kan man utan överdrift säga att Gullringen är Sveriges semmelstad.

Hårt slit och noggrannhet och 40 procentig grädde ligger bakom att Stigs konditori försvarade sin titel i tävlingen Stans Bästa Semla. Trots att Gullringen, samhället där Stigs Konditori ligger, bara har drygt 500 invånare lyckades man få ihop mer än 700 röster. Det tror Tomas Andersson har att göra med en i grund och botten väldigt god semla.

– Jag tycker själv att vi gör en riktigt god semla som vi får fantastiskt gensvar på. Vi är väldigt noga med att de ska vara goda, säger Tomas.

Kundengagemang som lönar sig

Förra året var personalen på Stigs Konditori till en början helt omedvetna om att de var med och tävlade. Det var en kund som anmälde dem till tävlingen.

– Sedan växte det och vi har knappt behövt anstränga oss, säger Tomas. Vi gjorde lite inlägg på vår Facebook-sida men annars så var det word of mouth-effekten som hjälpte oss. I år har varit likadant. Men i början av februari hörde Vimmerby tidning av sig och gjorde en artikel och nämnde att vi låg sexa i tävlingen. Två dagar efter det parkerade vi oss på förstaplatsen, vilken vi behöll tävlingen ut.

I år var semmelsäsongen längre och det har påverkat kundtrycket på Stigs Konditori. Det började lite stillsamt, vilket Tomas tror har att göra med att kunderna tänker att de har tid på sig att handla sina semlor. Men i februari rasslade det till ordentligt.

– Jag upplever det som att vi tagit emot fler kunder än tidigare år, vilket jag tror har att göra med förra årets vinst. Vi har sett väldigt många nya ansikten. Folk har rest hit från städer som Linköping, Vetlanda och Oskarshamn. Tänk att resa nästan tio mil för en semla. Vilka fantastiska kunder vi har!

Och alla dessa nya kunder då. Har det påverkat mängden semlor ni serverat den här säsongen?

– Svårt att säga. Jag tror att vi kommer ha serverat över 20 000 semlor när säsongen är klar. Fettisdagen i år var väldigt bra, även om det i år har varit mer utspridd kommers. Det har varit en fettisdagsvecka i år. Vi har förbrukat 250 liter grädde den här veckan, varav säkert 120 liter gick åt i tisdags.

Varför ändra ett vinnande koncept?

Tomas och de andra på Stigs Konditori fokuserar främst på den klassiska semlan. De erbjuder mindre variationer som glutenfri, laktosfri och semla med vaniljkräm men huvudsakligen är efterfrågas det beprövade originalet.

Det finns enligt Tomas två kriterier som en god semla ska uppfylla: en riktigt god bulle och att semlan är nygjord.

– Och att den är gjord på Arlas 40-procentiga grädde, avslutar Tomas. Vi använder ingen annan.